neděle 21. července 2013

Osobní: cesta z města, aneb dovolená v Čechách a na Moravě

Z důvodu blížícího se porodu dalšího potomka jsem se letos rozhodli strávit dovolenou pouze v ´bezpečných´ Čechách a na Moravě. Chtěli jsme ji strávit aktivně a poznávat různá místa. Současně jsme moc neplánovali dopředu a tak z toho vznikla cesta z jižní Moravy do jižních Čech.


Měli jsme na pár dnů rezervovaný pokoj (nutno říci, že moc krásný pokoj) v penzionu Modrý Jelen u Lipenské přehrady a protože jsme odváželi psa k babičce do Brna, začali výletem do Lednice a následovali několikadenní cestou přes Třebíč, Telč, Jindřichův Hradec (hezký hotel Bílá Paní kousek do náměstí), dále Třeboň (s návštěvou několik let neviděných příbuzných) a už rovnou na Lipno.

Odvezl jsem si několik poznatků, které bych zde rád sdílel:

  • máme krásnou zemi, plnou hezkých a zajímavých míst - stojí za to, občas nejezdit jen do zahraničí, ale trávit dovolenou i v Čechách a na Moravě,
  • když to město umí s turistickým ruchem - poznáte to a je to fajn - je super být ve městech, kde to žije, kde je spousta služeb, podniků a atrakcí, poznáte to samozřejmě ovšem i na své peněžence :),
  • jižní Morava a jižní Čechy jsou krásná místa - města jako Telč, Jindřichův Hradec, Lipno jsou krásné příklady krásných malých měst, kde se nenudíte a cítíte příjemně.

Na Lipno jsem jezdil před mnoha lety jako dítě se svými rodiči na socialistickou dovolenou embéčkem. Protože táta byl nadšený rybář - celou cestu jsem usel ručně čeřit vodu rybičkám v kyblíku, aby vydrželi dlouhou cestu. (Bohužel jsme jim jednou nalili vodu z rychlovarné konvice).

Dnes jsme už nejeli embéčkem a poznal jsem zcela nové - kapitalistické Lipno, tedy resort s přístavištěm, přehradou, pláží, a letními atrakcemi typu Stezka korunami stromů, sedačková lanovka, bobová dráha, půjčovna kol a velkých tříkolek atd. atd. 


 

 

Žádné komentáře: