středa 9. února 2022

B2B sales by phone workshop for sales team Keboola

Tak jsem dělal chytrýho v mezinárodním sales týmu společnosti Keboola. Jak jsem k tomu přišel. To mi takhle napíše Pavel Doležal na WhatsApp pár otázek k jejich aktivitám na telefonu. Řekněme jako přátelskou radu či názor. Odpovídám. A začíná mně to zajímat - cítím potenciál. No a najednou dostávám pozvání "Nechceš si udělat workshop pro náš tým Keboola?" Bohužel přichází i to B, tj. v angličtině. A je to tady ..

Připravuju prezentaci, tak nějak naslepo. Tuším o co Pavlovi jde. Mají 40 hovorů / den, v podstatě domlouvají online prezentace (schůzky), kde již s potencionálními klienty platformy komunikuje opravdový salesák. Dosahují 1-2 dema / den. A to mi přijde opravdu málo, včetně nízké aktivity. 

Poslouchám jejich hovory a i když přes svůj jazykový analfabetismus v angličtině opravdu skoro nerozumím, je mi jasné, že neprodávají, neptají se, málo zaujmou. Tady se dá hodně vylepšit. Pavel to ví také, ale zřejmě to potřebuje slyšet ještě od někoho jiného.

Vzpomínám na doby Ataxa, vzpomínám na Polsko, vzpomínám na prodej PPCčka v podobě garantované ceny za klik. Jsem rád, že se s Pavlem zase uvidíme osobně. Buším prezentaci a protože Google Translate je opravdu mocný nástroj, něco mám, i když anglicky mnoho neumím :) První termín nevychází, Pavel má covid, druhý termín vychází. 

Přicházím do Keboola Czech v Dělnické ul. a ocitám se v kanceláři opravdu tech startupu. Rázem zjišťuju, že tady budu jediný česky mluvící a mírně se orosím. Považuji za svůj handicap, že nemluvím anglicky. Testnu se na covid a jdeme na to. 

Jsem tváří v tvář asi 10 online lidem a 4 v kanceláři. Paul, Nate, Delia v Rumunsku. Týmy pro Evropu a Severní Ameriku. Na úvod zahazuji svoji prezentaci :) a ptám se co je nejvíc trápí a v čem bych mohl pomoci. Moc se jim nechce mluvit, takže jedu svá témata a zkušenosti z našeho cold-call prodeje.

Postupem času se chytají, jdou na mně otázky a dostává to nějaký spád. Pavel má těžkou pozici mě / mně překládat do češtiny. Po 2 hodinách končíme, oba úplně grogy. Mám pochybnosti, zda jim to k něčemu bylo, ale snad to bylo hlavně Pavlovi, protože mnohokrát souhlasně kýval. Tak hodně štěstí Keboolo v dalším rozvoji!

Zde zmíněná ne-uplatněná prezentace

Žádné komentáře: