pátek 26. července 2013

Bilance: 3 roky e-shopu stepovani.cz

Na konci roku 2009 jsem během vánočních svátků přemýšlel jak vylepšit svůj skromný finanční rozpočet. Nemohl jsem pod tíhou dluhů z neúspěšné polské mise nejen dobře spát, ale ani si dovolit další rizikové dobrodružství. Takže jsem hledal přivýdělek - abychom mohl normálně pracovat a po večerech něco dělat a vymýšlet.

Uměl jsem internetový marketing (pracoval jsem tehdy pro BETTER MARKETING :-)) a měl zkušenosti s nástroji typu Sklik, Google AdWords. Chtěl jsem něco vytvořit a něco prodávat :), každá koruna byla dobrá .. Neměl jsem žádnou myšlenku a potom mě to napadlo: co kdybych natočil na video jak se naučit stepovat a prodával to na dvd.

Propojím dva své světy ve kterých se orientuju - svět internetu a svět stepování, mohu to dělat v jiný než pracovně produktivní čas a současně je možnost, že se to rozjede ve větším měřítku i do dalších zemí. A jak s oblibou říkám a není mi rozuměno, je to škálovatelné :)

Nedalo mi to spát. Bylo o Vánocích pár nocí, kdy jsem měl dostatečně klid. Hledal jsem v jiných zemích, jestli tuhle myšlenku už někdo vyzkoušel realizovat. Samozřejmě jsem našel spousty výukových DVD od řady autorů, kde bylo znát že jde o produkt nakladatelství či one man show jednotlivce. A kde jinde hledat, než v zemi, která je kolébkou tap dance - v USA. Ověřil jsem si tedy, že to někdo dělá, ale neměl jsem jistotu, že o to bude zájem v Čechách a že to vůbec něco vydělá.


Vývoj návštěvnosti 2010 - 2013, Google Analytics

Rozhodl jsem se, že nejlepší metodou otestování zájmu je průzkum bojem. Vytvořil jsem marketing - tedy názvy, obrázky, popisy dvd a vše vložil do e-shopové platformy webnode.com - v tu chvíli ještě gratis, aniž bych měl cokoli natočeno. A nechal jsem e-shop několik měsíců běžet, abych si otestoval předběžný zájem. Když o to nebude zájem - neztratím čas a energii, když o to bude zájem - produkt vytvořím. Během několika týdnů dorazilo zhruba 15 objednávek. Bylo rozhodnuto - o produkt je zájem. Vytvořil jsem si na sebe poměrně velký časový tlak: objednávky byly na stole a zbývala jediná, ale pro mně poměrně těžká věc - natočit výuku stepu, celé to sestříhat, naučit se s kamerou, s různými programy apod. Po nacenění u profesionálů (i nadšených amatérů) bylo zřejmé, že to budu muset udělat na koleně jako one man show, protože já jsem chtěl peníze vydělat a ne je dát někomu za natočení :) Strávil jsem několik dnů a nocí natáčením, stříháním apod., ale hurá - produkt na které byli objednávky byl na světě!


Zdroje návštěvnosti 2010 - 2013, Google Analytics

První verze byla opravdu první :) Kvalitou je hodně znát, že jsem se učil všechno s tím spojené. Následovali však další verze, které byli už lepší, resp. dalo se na ně koukat. Prodávali se však všechny :) a to bylo důležité. Následovali další nápady jak zpeněžit zvyšující se návštěvnost díky obsahu, který dokážu jako člověk orientující se v úzkém oboru stepovani.cz produkovat. Úsilí jsem završil letos natočením metodiky stepu podle jednoho z významných českých stepařů své doby.

Když se podívám na obrat / zisk, jde z pohledu zaměstnance o nízká čísla na to, aby došlo k přeskoku na vlastní aktivitu. Postupem času jsem při práci v ePoptávka.cz měl na vše méně času i energie, a částečně došlo k jakési vnitřní rezignaci, kdy člověk raději věnuje volný čas a energii do svého odpočinku, své rodině. Dnes už to ani neplánuji - ale byli i doby, kdy jsem tomu dával jistou šanci :)

Dnes je e-shop www.stepovani.cz pro mě více zábavou než byznysem, i když to něco vydělává. Taky je pro mně fajn být v kontaktu se stepem, stejně bych s ním byl i bez e-shopu.


Počty prodejů 2010 - 2013, Google Analytics

Zatím to stále roste, i když pro spokojenost, jako stroj na peníze, by to chtělo ještě jednu či více nul navíc :) Nicméně každé peníze jsou peníze, nyní již za minimální časové investice. Musím však zcela souhlasit s touto prezentací Pavla Šímy - Bullshity o malých eshopech.

Obrat a počet objednávek 2010 - 2013, www.stepovani.cz
(2013 odhad na základě I.pololetí)

Závěry:
  • i pokud jste zaměstnanci - dá se vyzkoušet vlastní jiná výdělečná aktivita,
  • vyzkoušet si na vlastní kůži pozici vlastníka, byť titěrného významu, je pro vaší práci kdekoliv neocenitelné, zcela jinak budete vnímat práci v jiné firmě,
  • naučíte se spoustu nových věcí a strávíte tím řadu nocí :),
  • pokud vás to baví a něco vydělává - je to v pořádku, pokud ne - jděte od toho.

Žádné komentáře: