středa 17. července 2013

i-zakazky.cz - nový konkurent?

Nedávno mi dva lidé nezávisle na sobě přinesli letáček propagující novou služby České pošty i-zakazky.cz. K tomu jsem stejný letáček dostal poštou na svůj živnostenský list a nalezl ho také na pobočce pošty.

Máme se u nás začít bát o svůj díl byznysu zasílání podlimitních veřejných zakázek na ePoptávka.cz? Trochu jsem znejištěl. Česká pošta je jistě úctyhodná firma s mnoha možnostmi. Po prostudování nabídky, marketingu a hlubší úvaze jsem ale opět klidný. Podívejme se na službu z několika úhlů pohledu:

Trh
Česká pošta vytvořila produkt, který monitoruje veřejné zakázky a poskytuje je podnikatelům. Tato služba však existuje na českém internetu několik let, obvykle (ale nejenom) v rámci obecného poptávkového systému. Otázka je, kolik peněz je zde reálně možné získat, vzhledem k obecné společensko-podnikatelské skepsi s výběrovými řízeními u nás. Vím o čem mluvím.

Produkt
Zajímavá inovace doručovat veřejné zakázky také offline. Netuším však proč. Za nestoudné však považuji možnost doručovat veřejné zakázky do datové schránky - vnímám to jako bezprecedentní zneužití datových schránek, které mají být o komunikaci firma - stát, nikoliv o komunikaci firma - Česká pošta. Možnost objednat na 1, 6 a 12 měsíců - ano to je dobré. Cena služby je vstřícná a na trhu dobře konkurenční. Ovšem klasifikace oborů velmi špatná, pro celý obor Stavebnictví - jako nejvýznamnější činnost ve veřejných zakázkách - pouze 5 pod-oborů.



Web
Titulní strana a hlavní texty - celkem povedené. Ovšem to je vše. Po vytvoření účtu žádný katalog, nemohu se podívat a najít žádné zakázky. Nastavení profilu zasílání omezené, řekl bych spíše nedostatečné. Přesně takto to dopadá, když se pouštíte na trh, který neznáte a nemáte ještě zpětnou vazbu od uživatelů. Funkce "Deaktivovat službu" v nastavení jistě dělá radost osobě, která má odpovědnost za výnosy služby :-)

Marketing
Poměrně velkorysý marketing. Leták dostávají directem mailem vlastníci živnostenského listu, jsou k dispozici na pobočkách České pošty. O jeho návratnosti - resp. horizontu jeho návratnosti, však mám velké pochybnosti. Česká pošta si to však zcela jistě může dovolit.

Samotné zasílání veřejných zakázek
Pokud si vyberete zasílání e-mailem, přijdou vám veřejné zakázky v příloze v dokumentu PDF. Přijdou vám však všechny zakázky od určitého data z daného oboru - mě zaslané pdfko mělo prosím pěkně 207 stránek. To není moc použitelná forma.

Shrnutí
Nového je v tomto produktu pouze to, že ho provozuje Česká pošta. Není zcela jistě inovativní a po registraci a jeho využití ho nepovažuji ani za příliž dobrý. Přesto je možné, že velikostí a obchodní silou České pošty si tento produkt vydobije své místo na trhu.



Žádné komentáře: