sobota 18. ledna 2014

Nové Firmy.cz - Revoluce v online katalozích?

Očekávané nové Firmy.cz přináší několik významných změn, které podle mého názoru významně zahýbou trhem online firemních katalogů. Podrobněji se dočtete na MarketingJournal.cz a také na úvodním slide služby nove.firmy.cz. Tisková zpráva je k dispozici zde. Pěkný článek také na Lupa.cz

Co to tedy bude nového?

  • mění statický katalog na dynamické aukční tržiště,
  • samotné vložení informací o firmách (popis, fotografie, speciální nabídky apod.) je zdarma
  • platit se bude za lepší traffic - tedy za vyšší pozici v kategoriích / hledání,
  • vnáší do firemního katalogu princip aukce a to na denní úrovni,
  • přináší myšlenku samooblužnosti systému podle vzoru PPC systému Sklik.cz,
  • přináší dále nové věci jako: reference, speciální nabídky, autodetekci lokality

Už od doby našich rozhovorů o akvizici, tj. téměř již 2 roky zpět, se Seznam zabýval významnou inovací firemního katalogu. Byl jsem zvědavý, kterým produktovým směrem se Seznam vydá, cítil jsem jistou produktovou vyprázdněnost a nejednoznačnost kudy se vydat. Služba tvořila významnou část výnosů (zhruba 20 - 25% tj. cca 600 - 700 mil. Kč / rok), nicméně začala výnosově stagnovat a všichni cítili, že je nutné inovovat. 

Interně jsme také spekulovali, zda se přece jen Seznam nevydá cestou poptávek po vzoru poptávkových systémů, což by mimochodem pro celý poptávkový trh nebyla špatná, ale dobrá zpráva.

Musím říci, že se mi návrh těchto Firmy.cz velmi líbí, oslovuje mě posun k výkonnostnímu modelu a svěží pohled na byznys, který je již velmi zajetý a velký - což nikdy není snadné rozhodování. Změna obchodního modelu bude klienty jistě vítána a pro Seznam též pozitivní - aukce vyžene ceny výše, vydělá více. Seznam si toto vše může dovolit, protože jeho katalog není "teplá voda", ale reálný zdroj návštěvnosti pro firmy. 

Myslím, že je to jedna z posledních ran konkurenčním katalogům, zejména pro Najisto.cz to musí být poměrně slušný a tvrdý zásah, protože inovace, kterou předvedlo Najisto.cz cca před několika měsíci, je proti tomuto velmi, velmi slabá.



Žádné komentáře: