pátek 19. května 2017

Jednou jsi nahoře, jednou dole. Byznys booster, sales forsage.

Jednou jsi nahoře, jednou dole. Jak v životě, tak v práci. Vzpomínám na minulé roky. Obrat strmě stoupá. Euforie :) Růst o desítky % meziročně není žádný problém. Drivujeme, boostujeme. Přemýšlíme co ještě by se dalo, jak na to. Končíme rok s nádherným výsledkem a můžeme být vnitřně spokojení. Pecka!

Začátek nového roku. Růst zapomenut. Včera rekord - zítra plán! (autor Michal Heissig, Seznam.cz) Mírná deprese, jak vyrůst nad loňský růst :( Cíle a očekávání nadsazujeme a ještě netušíme jak moc. Pečlivé rozplánování po obchodních kanálech, každému podle schopností, loňských výsledků a současného stavu. Držíme se! Sice se růst snížil, ale i obhajoba toho loňského super růstu je nakonec považována za úspěch.

Další rok. Deprese vrcholí. Hledáme interní odůvodnění (až kličky), jak si realitu vnitřně obhájit - to přece pořád není špatný což? :) Někteří partneři padají a obchodní spolupráce končí .. No nic, táhli to s námi dlouho, je to škoda, ale rozumíme jim - nevycházi jim to :( a my přitlačit nemůžeme, to zase nevychází nám. Meta již není růst, resp. chtělo by se, ale je to moc daleko. Kotvu výsledků a pozitivního očekávání nasazujeme na obhajobu. Je to pořád dost, ale étos růstu se snižuje.

Přichází nový produkt na bázi stávajících produktů ale nová značka, nový princip. Vidíme růstový potenciál a obraty strmě rostou :) Po pár měsících zapomenuto a celé kolečko jede nanovo! Sales forsage se začíná hledat již nejenom v nových službách, ale hlavně v příležitostech stávajících. Vždycky nějaké jsou, často v jednotkách % růstu.

V globálu se držíme a to je důležité! Je třeba být ´dloutraťař´ ve firmě i na celém trhu a neutíkat před prvními problémy, konflikty apod., vím o čem mluvím. Ale jak říkával Vašek Horejš, "jsou časy hojnosti a může přijít i čas ohlodaných kostí." Zatím jsou stále myšlenky, postupy a přístupy k obchodu na to, držet si vysoké výsledky, zcela srovnatelné s předchozími roky.

Důkazem budiž i konkurenční srovnání v počtu poptávek (konkurentů dle statistik či výpisu na webu) - jsme stále jednička, dokonce v IQ 2016 se naše pozice v produkci významně zlepšila vůči zbytku trhu (autor grafů Hynek H.)





V poslední době hledáme příležitosti především v business intelligence (BI) - data, data a zase data a to ve větší komplexitě a souvislostech. 

Tímto si vytvářím můstek pro další - tentokrát více hutnější post, jak se nám v tom daří :)

Coming soon.

(jako tím samozřejmě nemyslím ty grafy výše!, to už jsme fakt dál ..)

Žádné komentáře: