Přeskočit na hlavní obsah

Novoroční bilance 2014

Je Nový rok, rok 2015. Sedím v 8:22 u svého kompu a z pocitu určité povinnosti, ale nyní i se zájmem čtu si čtu svoji bilanci roku 2013. Silvestr nemám bujarý, poslední dobou víc oceňuju rodinný klid a pohodlí. Že by to bylo věkem ? :-) 

Tak nejdřív osobní záležitosti

Rok 2014 byl zajímavý a já za něj moc děkuji! Rodinně byl ve znamení růstu našeho druhého syna Filipa - je to velký zlato a moc si ho užíváme. Tak moc, že jsou i společné náznaky potomka třetího. | S Jiřinkou jsme spolu a rádi, doma to funguje. Společnou platformu jsme našli na projektu e-shopu Stepování.cz o který se žena začala starat. Jen to začít zase tancovat zatím nevyšlo :(
 | Změnila se mi číslovka ve věku, začíná čtyřkou.  | Máma je v pohodě, nemoc úspěšně překonána. Teď sice jde na výměnu kyčelního kloubu a já si z ní dělám legraci, že bude jako terminátor, ale to mi přijde dnes už jako banální zákrok.  | Vztah s bráchou se prudce ochladil, asi bychom se přeli o interpretaci, proč se tak stalo, každopádně z mého pohledu to není podstatné. Základní a určující jsou nevyřešené věci z dětství a celkový postoj ke zbytku rodiny. Přeju mu hodně energie, která umožní to zpracovat, myslím na něj.  |  Už několik měsíců mám soukromé english lesson s docházkou do firmy - to je pro mne veký pokrok, mluvím blbě, moc se neučím, ale mluvím a hodiny ve formátu 1:1 mne dokáží dostat pod tlak a nutnost s angličtinou konečně něco udělat tak, abych se domluvil.  |  I moje tenisové dovednosti se lepší :), Miki na mně pracuje trpělivě a snad i ten můj slabý beckhend se začal probírat.

Hodně jsem od roku 2010 čerpal energii z práce v B2M, to dostalo v polovině roku 2014 větší šrám v podobě pochybností o smyslu počínání. Už jsem o tom psal, nového bych k tomu chtěl říci toto: do roku 2015 jsem zpět v plné, i když asi už jiné, síle! Už to nevidím tak dlouhodobě, jak jsem často říkal, říká se že po cca 7 letech by člověk měl změnit kompletně všechno, tedy i práci - takže mi ještě 2 roky zbývají. Pro mně je (nej)důležité, aby mně to bavilo, mohl jsem si kolem toho vytvářet energii - potom je to super. B2M prošla změnou, kterou bych popsal tak, jakou se vyvíjel Seznam: od technologické k obchodní firmě. Mám pocit, jako by se mi v polovině roku ´rozsypaly´ dosavadní životní jistoty, tvůrci mé energie a já to druhou polovinu 2014 skládal zase dohromady. A to i zdravotně. Ale cítím, že teď je posun, zatím se mi připadá, že je to zpět poskládané ..

Mojí zcela novou zkušeností roku 2014 je angažmá v ČMSS, české asociaci stepařů jako funkcionář, správce webu, ale také organizátor a moderátor taneční soutěže. Souhrnně se tomu říká ´prezident´:-). Věděl jsem o sobě, že jako znamení ´Lev´ mám rád záři reflektorů, ale zážitek moderování mne opravdu vnitřně uspokojil a snad to na výkonu bylo vidět a slyšet.


A teď práce: B2M.CZ a rok 2014

Rok 2014 je mým celkově pátým ukončeným rokem, z toho třetím na pozici ředitele. Rok 2014 byl pro B2M historicky nejlepším rokem, ve všech ukazatelích obchodní výkonnosti. Jestli jsme měli mírnou, zcela mírnou obavu, co s trhem poptávek udělá nákup nejbližšího konkurenta silným mediálním domem, tak mohu s klidem prohlásit, že s výsledky B2M to neudělalo vůbec nic. Ukázalo se, že B2M je silná především v hledání a vytváření vlastních trhů, které následně dokáže rychle a efektivně obchodně vytěžit.

Výsledky jsou už dané. Ačkoli jsme předsevzatý cíl nesplnili a to nesplnili poměrně markantně (cílem bylo překonat hranici 200 mil. Kč obratu za rok 2014), můžeme být vnitřně spokojení s dosaženým výsledkem 168 mil. Kč obratu. Loňský výsledek byl 122 mil. Kč. Sčítáme všechny země kde působíme, nyní již pouze český a slovenský trh. Meziroční nárůst je 37%, z toho české projekty rostly o 34% a slovenské o 6%. Tržní pozice se významně zlepšila, zvýšila se možná kapitalizace a hodnota celé společnosti. Tento skvělý výsledek způsobili především tři věci:

  • po poptávkách jsme identifikovali, vytvořili a uměli zobchodovat další nový a významný trh obchodních příležitostí - veřejné zakázky malého rozsahu a podlimitní,
  • našli jsme v roce 2014 nového, obchodně výkonného externího partnera, který významně navýšil obrat 2014,
  • rozvinuli jsme interní obchodní tým do velkého počtu obchodníků a tím jsme jednak přinesli do firmy významnou část růstového obratu a dále jsme potlačili závislost na externích prodejních kanálech.

Jsem dalek toho, toto vše jednoznačně přisuzovat výsledkům své práce a pozice, můj přínos je někde v té mozaice každodennosti i strategického rozhodování - je to kolektivní práce. Každopádně mám čest tomu velet a historie se neptá. Děkuji všem kolegům v managementu, děkuji všem zaměstnancům B2M, děkuji všem externím partnerům za skvělou práci a výborný výsledek v roce 2014! Někdy se to zdá být logikální, někdy je skutečnost více unikální a někdy se zvyšuje credit :-) Díky samozřejmě také Petrovi za příležitost a důvěru, kterou mi nadále poskytuje, ačkoliv jsem mu to v roce 2014 příliš neusnadnil.

A pracovní plány na rok 2015? Nový trh .. Držme si (nám) palce. 

Happy New Year 2015!

Komentáře

Michal Hardyn píše…
Ahoj Otto. Vypada to na hodne zajimavy rok. Moc pekne a uprimne pocteni. Libi se mi to. At se ti moc dari v osobni i pracovnim zivote i nadale.

Michal
Otto Kočí píše…
I tobě Michale, díky za slova.

Populární příspěvky z tohoto blogu

B2B sales by phone workshop for sales team Keboola

Tak jsem dělal chytrýho v mezinárodním sales týmu společnosti Keboola. Jak jsem k tomu přišel. To mi takhle napíše Pavel Doležal na WhatsApp pár otázek k jejich aktivitám na telefonu. Řekněme jako přátelskou radu či názor. Odpovídám. A začíná mně to zajímat - cítím potenciál. No a najednou dostávám pozvání "Nechceš si udělat workshop pro náš tým Keboola?" Bohužel přichází i to B, tj. v angličtině. A je to tady .. Připravuju prezentaci, tak nějak naslepo. Tuším o co Pavlovi jde. Mají 40 hovorů / den, v podstatě domlouvají online prezentace (schůzky), kde již s potencionálními klienty platformy komunikuje opravdový salesák. Dosahují 1-2 dema / den. A to mi přijde opravdu málo, včetně nízké aktivity.  Poslouchám jejich hovory a i když přes svůj jazykový analfabetismus v angličtině opravdu skoro nerozumím, je mi jasné, že neprodávají, neptají se, málo zaujmou. Tady se dá hodně vylepšit. Pavel to ví také, ale zřejmě to potřebuje slyšet ještě od někoho jiného. Vzpomínám na doby At

Situační vedení a úrovně připravenosti

Můj osobní základ manažerských dovedností se nachází v době mé práce v Seznam.cz, což už je tedy opravdu dávno, bylo to v letech 2003 - 2005. Seznam investoval do řady obchodních školení v té době se rozvíjela obchodní síť fieldů a bylo potřeba to uřídit. Skvělé školení pro nás realizovala firma GlobeTime Consulting , jmenovitě Josef Hrzán. Následně se vzniklo s Pepou i lidské přátelství nad rámec školení jak moje, tak mojí ženy. To čím mně vybavilo školení v té době velmi dobře doplňovala osobní a řídící zkušenost Vaška Horejše, který v té době přišel jako ředitel obchodní sítě. On byl tím zkušenějším, který přišel z Editu, v té době tištěného katalogu, který svého času sváděl poměrně vyrovnaný obchodní souboj se Zlatými stránkami Mediatelu. Vašek měl reálné zkušenosti, přehled v práci s lidmi a já byl mladé ucho, které se zase více orientovalo v technických parametrech produktů a služeb, protože jsem před tím reklamu pro Seznam prodával v terénu. Dobře jsme se doplňovali. I s Vaške

Výroční zpráva spolku NTU 2021

Dne 21.2. se v nové kanceláři spolku na Senovážném náměstí 23 uskutečnila členská schůze s programem schválení výroční zprávy za rok 2021 a dále volby nových členů kontrolní komise. Schůze se zúčastnili členové osobně a dále také online pomocí Google Meet. Výroční zpráva 2021 ke stažení: https://www.nekdotiuveri.cz/o-nas/vyrocni-zpravy   Vážení přátelé a příznivci spolku Někdo Ti uvěří, s radostí a vděčností za vše dobré přinášíme výroční zprávu za uplynulý rok. V roce 2021 jsme byli v kontaktu s 83 oběťmi (sexuálního) zneužívání nejen v církevním prostředí, s mnoha jsme se setkali opakovaně. Zúčastnili jsme se 5 seminářů a diskusí, mluvili se stovkami lidí, s dalšími jsme byli v kontaktu online. „Když se ohlížím za uplynulý rokem, vidím kromě obrovské bolesti také velkou naději. Naději, že můžeme společně s oběťmi nést jejich zranění a že se můžeme podílet na vytváření prostředí, které bude skutečně bezpečné pro všechny,“ říká Jiří Kylar, předseda spolku Někdo Ti uvěří. Jiřina Kočí, k