úterý 29. srpna 2017

Easytask končí

Easytask je (byl) poptávkový systém pro úzce vymezený okruh oborů především z oblasti online marketingu, webdesignu, vývoje aplikací apod. K 31.10.2007 končí svojí činnost. Nesluší se kopat do ukončených služeb, ale přesto mám několik komentářů k jejich ohlášení na webu.

Začátkem července 2017 se mi do B2M.CZ jako provozovatele ePoptávka.cz provolala na schůzku paní accountka z Easytask. Zbystřil jsem a domníval se, že ví kam jde, tj. jakou službu provozujeme, jak dlouho jsme na trhu a že jde jednat o jakési spolupráci. Bohužel nevěděla kam jde .. Obcházela osobně pouze klienty LMC s cílem seznámit nás s tím, že můžeme poptávat přes Easytask a abychom tak činili :) Nejprve to pro mne bylo úsměvné, potom trapné. Přiznám se, že jsme s kolegou neměli to srdce to paní nandat za tuhle minelu ..
Ani po čtyřech letech provozu jsme nenašli cestu, jak mateřské firmě LMC zajistit návratnost investice.
Ano. Tomu rozumím, když akvizici poptávek provozujeme tak, že posílám accounty, to je asi efektivnější a levnější než např. e-mail marketing. Současně jsme, čistě pro zajímavost, ptali jak se službě daří a dozvěděli se, že obrat za 2016, myšleno obrat poptávek v projektu byl cca 0,5 mil. Kč a v roce 2017 za polovinu roku zhruba 1,0 mil. Kč. Z toho si EasyTask bere 15 - 20% provizi. Vyvíjí to pár lidí v IT, někdo to obchoduje, někdo to helpdeskuje. To prostě nemůže vycházet, to je jasné.
Po mnoha měsících velmi intenzivního úsilí jsme zjistili, že většinový trh ještě není na služby typu Easytask připraven. Ani projekce současného růstu do budoucna nebyla příznivá a dosažení zisku by pravděpodobně trvalo několik let.
Většinový trh již dlouho od roku 2006 využívá projekty ePoptávka.cz, od roku 2008 AAApoptávka.cz, od roku 2012 NejŘemeslníci.cz (nyní NejZona.cz) a od roku 2015 Poptávej.cz. Trh je zcela připraven nicméně poměrně saturován, jiné vyjádření a důvody jsou nesprávné. Zkuste se podívat na hospodářské výsledky konkurentů. Jako, asi bychom pracovní server taky neuměli. Je lepší se držet svého kopyta.



To, že přišla paní nás vítězně informovat o poptávání a vyzvat nás ke spolupráci jako poptávající byla třešnička na dortu, svědčící o projektu samém a absolutním netušení o konkurenci.

Žádné komentáře: