pondělí 26. srpna 2013

NejŘemeslnici.cz - prodáno za 1,7 mil. Kč

Projekt NejŘemeslníci.cz jsem sledoval jak z důvodu profesionálního zájmu, byl to přece jen oceňovaný start-up z naší poptávkové niky, ale také jako člověk, který fandí novým projektům s vizí.

Po 4 letech fungování a jedním kolem externího financování v roce 2011, zjišťuji z dat justice.cz, že firma TrustYard s.r.o., která server provozovala, byla v lednu 2013 prodána ze 70% společnosti Informační linky a.s. za částku 1,7 mil. Kč. Vypořádání byli stávající společníci, s tím, že jeden ze zakladatelů Miloš Lenoch si ponechal minoritní podíl 30%. 

Informační linky a.s. je dceřinná společnost Telefónica ČR, která provozuje informační linku 1188.

Svého času se o projektu NejŘemeslníci.cz hovořilo jako o novém pojetí poptávkového systému. Dostával prostor na start-upové scéně, v roce 2009 vyhráli Startup WebExpo. Z článku na Lupě v roce 2011 lze tušit, že tento prodej nebyl vyústěním úspěšného rozvoje firmy a že se tedy nejedná o exit formátu Pavla Matouška. Prodej za tuto částku naznačuje, jaké vlastní obchodní výsledky mohli NejŘemeslníci produkovat. Domnívám se, že je z toho jasné, že tudy cesta nevede a obchodní model, který se pokusili nastavit není ekonomicky životaschopný v samostatném projektu. Přesto mají mou velkou úctu za nadšení a vůli, se kterou se do projektu vrhli a provozovali ho téměř 4 roky, což rozhodně nemyslím ironicky. A také za příspěvek ke zlepšení úrovně a kvality služeb řemeslníků.

Systém NejŘemeslníci je postavený především na samočistném ekosystému, kdy více zakázek má získávat kvalitní, ověřená firma (řemeslník), která je i systémem nadále podporována. Zákazník si vybírá firmu s dobrými referencemi a tato firma těží se své dobré pověsti více zakázek, než firma bez či se špatnými referencemi (špatné reference firmy působí, že nejsou nadále systémem podporovány).

Sympatická aktivita systému - černá listina nekvalitní práce daných firem - ovšem dostává zcela jiný charakter, když zjistíte, že jedním z nejčastějších prohřešků firem je to, že neplatí NejŘemeslníkům 3 % dohodnuté provize ze zrealizované zakázky. Mimochodem, ověřování zda došlo k realizaci zakázky je časově i finančně náročné a myšlenka, že mi řemeslník zaplatí zpětně provizi je na mne příliž ´idealistická´, na obchodní podmínky nehledě.

O spojení projeků a prodeji firmy vypovídá tisková zpráva na blogu 1188.cz. Z akvizice vzniká nový produkt www.remeslnici1188.cz pozicovaný jako nonstop havarijní služba za garantovanou cenu.


1188.cz popisuje v závěru postu na blogu své ambice, cituji: 

"Věříme, že strategickým spojením našich firem vznikl projekt s velkou šancí stát se jedničkou na trhu poptávek po službách řemeslných a stavebních firem a těšíme se na další zájem zákazníků, kterých každým dnem přibývá."

Podle webu lze soudit, že počet zadaných poptávek se nyní na NejŘemeslníci.cz pohybuje cca okolo 2 tis. poptávek za měsíc. V měsících před akvizicí byl tento počet zhruba o polovinu nižší.

Děkujeme za konstruktivní a inovativní konkurenci a hozenou rukavici přijímáme :)

Žádné komentáře: