neděle 12. května 2019

Běhám RunTour

Prosincové ´novoroční´ předsevzetí o rozpohybování sebe sama se zatím daří. Nejprve v podobě aktivní chůze v rozsahu 5-10 km a jak jsem uváděl minule - poslední týdny jsem přešel do běhu. Mým parťákem je moje žena a na poslední akci se také přidali obě děti v bězích na 500 a 1 000 metrů.

České Budějovice
Akce začala na prvním letošním RunTour běhu v Českých Budějovicích. Pro první běh mi 5 nebo dokonce 10 km připadalo pro netrénovaného amatéra hodně, takže z toho byly kilometry 3. I to teda dalo zabrat :) Akce to byla parádní, začátek i konec na krásném budějovickém náměstí. Pocity: v cíli euforie, že se to dalo uběhnout, poslední kilometr na vůli, kterou sem ale dal. Zážitek soutěže obrovský, skvělá akce, krásné počasí. Čas 14:10.

Ústí nad Labem
Registraci k závodu jsem dělal začátkem roku na všechny běhy RunTour a na další akci byla nejmenší distance 5 km. To sem nikdy před tím neuběhl, natož najednou. Takže to bylo poprvé. Opět euforie v cíli a čas 29:16. Poprvé sem běžel skutečně celou trať zvoleným tempem s vodičem na 30 minut a v závěru, kdy síly stačily, se utrhl k finiši. Poznal sem sílu vodiče na psychiku i výdrž, skupinová pomoc byla velká - nikdy bych to sám takto neuběhl.

Brno
Brno byla zkouška charakteru - organizátoři připravili trať plnou převýšení, což rozházelo startovní pole a dalo pořádně sáhnout do sil běžců. Beželi jsme taky 5 km. Výsledný čas s větší obtížností předčil moje očekávání: čas 25:56. Strategii sem ladil v průběhu, nejprve sem se držel blízko vodičské skupině na 25 minut, ale tempo s kopečky bylo příliž vysoké, takže nakonec bylo cílem, aby mně vodič na 30 minut nedohnal, což se parádně podařilo.

Všechny závody RunTour jsou výborně organizovány. K dispozici je výdej registračních čísel s čipem pro měření času, zázemí na převlékání, občerstvení pro závodníky, úschovna věcí, kiosky s tablety pro zjištění umístění atd. Komfortem pro závodníky je automatické fotografování v cíli soutěže, zaslání odkazu na fotky e-mailem i závěrečná sms s výsledným čistým časem.

Celkově je to relax, i když fyzicky namáhavý. S každým dalším závodem se ale cítím lépe a lépe. Brnu předcházelo zlepšení osobáku na pásu s časem 26:43. Člověk vypadne od přístrojů, je venku, kolem mnoho lidí, kteří jsou motivací. Ať už profi běžci, kteří běhají 5 km za 16-17 minut, tak lidí věkem cca 2x starší jako já a běhají stejnou trať za 22 minut.

Lev v osobnosti se chce stále zlepšovat. Cítím, že to chce pořádný tréning, čas se potom tahá lépe a má to celé smysl. Stále jsem začínající amatér a rád bych postoupil do kategorie hobby :) A na podzim snad i prvních 10 km.

8.6. nás čeká Ostrava, běh v prostředí Vítkovických železáren, start pod Bolt Tower. Trať má být výhodná pro dobré časy, samá rovinka. Takže útok na lepší čas kolem 24-25 minut bude!

1 komentář:

Michal Hardyn řekl(a)...

Hodne pekne, Otto. Drzim palce. A pekny progress! Timhle tempem zlepsovani to das letos v pohode pod 23-24 min. za 5 km.