pátek 25. ledna 2019

Forrest Gumpovo novoroční předsevzetí v prosinci

O tom, že novoroční předsevzetí k 1.lednu nefungují už se psalo dost. Já s tím naprosto souhlasím. Kdy, když ne hned teď. Buďto to chci a udělám to a nastavím se vevnitř, neodkládám alibisticky, že "od" (od 1.ledna), a nebo to nechci, nenajdu vnitřní sílu a chci to jen naoko, což na změnu nestačí.

Chytlo mně to 15.prosince 2018. Už si ani moc nevzpomínám, čím se to stalo. Asi přetékající pupek a vystrčená košile, asi uvědomění, že zase nechci přijít po roce na kontrolu k doktorovi a zase mi bude říkat že je potřeba se začít hýbat a upravit stravu. Připadám si jako Forrest Gump. Prostě jsem najednou začal chodit :) Denně to dává asi 1:00 - 1:20 času, kdy vyjdu z domova a moje obvyklé procházky jsou Chuchelský háj, Slivenec - Velká Chuchle, případně cesty do Prokopského údolí. Prostě hodinka až hodinka a půl ostřejší chůze, ať je jakékoliv počasí. Nejvíc se mi líbí, když hodně prší nebo sněží! To je paráda.

No a k tomu samozřejmě gamifikace formou aplikace Runtastic - tedy měření, vyhodnocování, srovnávávání, hecování sám sebe. S vědomím fitness pravidla 10 tis. kroků denně, či 1 hodiny pohybu mi chůze připadá jako nejméně invazivní pohyb, jak do času, tak do peněz, jde ale víc o ten čas. Kde ho najít a nevzít ho v práci, nebo někomu z rodiny.

Moje tipy:
  • zaparkuju auto 2-3 km od firmy, ráno dojdu do firmy od auta pěšky, je to sice divné a nejsem mobilní v rámci práce, ale to nepotřebu každý den, tam a zpět to dá krásných 6-7 km / den a v podstatě je to v kategorii cesta do práce,
  • na nákup téměř 1 km tam i zpět v obci, proč si vozit zadek, když se můžu projít,
  • psa nechci - i když by to bylo fajn, ale chodit můžu i bez něj :)
  • do toho občas: 1-2 x týdně plavání a jak jinak řekněme s cílem to odmakat, tedy 40x 25 m bazén, dává to 1 km za také necelou hodinu času,
  • 1 x týden hodina tenisu s trenérem - super, když to člověka baví a taky výdej energie.
Celkem to dává za prosinec 32 aktivit a 113 km, za leden do 23.1. 118 km a 22 aktivit. Počítám, že tímto tempem se úplně v klidu dá nachodit 170-180 km za měsíc.

Aby to nevypadalo jen jako procházka růžovým sadem. Není to tak. Samozřejmě, že se mi za těch 54 procházek párkrát taky nechtělo, nebo mi nebylo fyzicky nejlíp. Zachování disciplíny a pravidelnosti si ale cením víc, je to tužení charakteru a stojí to za to. Na přednášce Konec prokrastinace jsem se dozvěděl, že 50-60 opakování dělá návyk. Tak snad už tam sem. Zatím to jde, držím se a ani se nemusím do toho moc nutit. Další zkoušky charakteru ale samozřejmě ještě přijdou.

Ta naakumulovaná energie má pozitivní vliv všude okolo, v práci i doma. Těžší a náročnější rozhodnutí děláte lehčeji, je kde brát. Jste akčnější.

Ano, není to nic moc. Jiní totéž běhají. Ale lepší něco než nic. Jde především o návyk, o zakomponování do života, postupně nabalovat další a vyšší stupně.

Chtěl bych to posunout do běhání, ale zjistil jsem po pár pokusech, že je to opravdu velký rozdíl :) Tak to je další výzva, zvláště, když jsme se ženou přihlásili na RunTour v březnu, ze začátku na 3 km běh, poté další akce po měsíci už 5 km. To bude maso!

P.S.: mimo pozitivní pocit, že něco dělám pro svojí psychickou pohodu pohybem, pro zdraví se 1 hodinu denně hýbu - i malá satisfakce navíc = 2 kila dole dobrou postupnou metodou ..


Žádné komentáře: