pátek 2. srpna 2019

PiIotní pobočka v Karviné v hubu

Nábor nových kolegů nemá drive v lokalitách, kde stabilně působíme - vydáváme se tedy vstříc novým lokalitám tam, kde očekáváme zájem o práci a vyšší nezaměstnanost. Z hlediska naší firmy je v podstatě jedno, kde budou zaměstnanci pracovat, to je velká výhoda nás i firem, které nemají výrobu, stroje apod. - vše běží přes systémy po internetu.

Pilotujeme nyní pobočku v Karviné. Na začátku byla inzertně-personální sondáž, zda reakce na vypsanou pozici byla dostatečná a také jaká je kvalita zkušeností a kompetencí uchazečů. Když se reakcí sešlo dostatek, vyjeli jsme na schůzky s uchazeči. Naše celková strategie je, že nejdůležitější jsou lidé - zajímá nás potenciál. Jak to ovšem zařídit, abychom nebudovali zázemí kanceláře naslepo, bez znalosti trhu práce na jiném místě? Řešením je v personální inzerci oznámit záměr firmy vybudovat pobočku a kandidáty se potkávat na jiné místě, než ve vlastní kanceláři. Kavárny či restaurace nejsou příliž důvěryhodné. Lepší alternativou jsou krátkodobě pronajaté zasedací místnosti. Při hledání jsem využil hubu, který provozuje město Karviná s názvem Business Gate. Je to klasický coworkingový prostor, kam chodí pracovat především IT freelanceři. Je to dobrá adresa, budova a kanceláře také vypadají dobře, takže první schůzky byly zde.

Po pár schůzkách bylo zřejmé, že zájem o práci s našimi podmínkami mezi uchazeči je. Začali jsme řešit problém jak vybudovat kancelář s malými investicemi a také s velmi flexibilní lhůtou a možností rozvoje a to jak zvětšení kanceláře, tak také její případné ukončení činnosti v lokalitě. Jen shodou okolností - samotného by mně to nenapadlo - jsem o tom mluvil se zaměstnanci Bsuiness Gate a BA nám navrhlo, abychom si v jejich uzavřené zasedací místnosti pronajali 5 pracovních míst na dobu určitou a to na červenec až srpen, když přirozený zájem chodit do kanceláře mají freelanceři nižší. Což bylo skvělé řešení jak práci s novými lidmi vyzkoušet a přitom nebýt zavázaný na roční nájem kanceláře a infrastrukturu. Dovezli jsme počítače, materiály a v interní síti BA spustili naše systémy a zkrátka začali. Technicky to byla trochu divočina, ale vše zatím klape a už jedeme naši činnost celý červenec a jsme v očekávání, jak se nám bude dařit v srpnu a zda se celá akce tedy podaří a půjdeme zde do vlastní kanceláře. Stále nabíráme Telefonní operátory - pobočka Karviná, inzerát zdeCelé mně na tom vlastně zaujalo to, že to nebyl záměr ani plán a řešení vyplynulo na cestě a v komunikaci a uvažování jak to udělat.

Je to o flexibilitě, možnosti přizpůsobit se trhu práce, vyjet za lidmi, tam kde jsou a chtějí pracovat. Shodou okolností náš prodejní partner v Krnově buduje novou pobočku v Jihlavě (kam to z Krnova má taky pěkně daleko), takže je případná možnost si pomoci na bližších pobočkách - my to máme necelou hodinu do Jihlavy a oni 1,5 hodiny do Karviné.

Je možné, že půjdeme obdobnou cestou při dalším rozvoji a budeme hledat lokalitu, kde budou lidé a současně coworkingové prostory! Mapa coworkingů z portálu Navolnenoze.cz. 


Žádné komentáře: