pondělí 12. listopadu 2018

Kontingenční tabulky v obchodních datech

Co bych si bez kontingenčních tabulek počal! Je to můj základ práce s daty. V B2M si na obchodní data nenechávám psát pohledy a počítat na aplikační vrstvě, ale nechám si od vývoje napsat export dat pokud možno v plné šíři záznamu do formátu .csv a všechny zpracovatelské věci si udělám sám. Převážně pomocí kontingenčních tabulek. Na akcích serveru VímVíc.cz jsem potkal hvězdu Excel školení a online kurzů Jiřího Benedikta, se kterým jsem hovořil o tom, jak jsou kontingence důležitý a efektivní nástroj ve firemním řízení. Koupil jsem si také jím vytvořený online kurz Excel pro pokročilé a mohu doporučit. Pár vychytávek jsem velmi ocenil, zejména funkci "svyhledat". Doporučuji vaší pozornosti další pěkně udělané kurzy (affiliate provizi z nich nemám).

Co to tedy vlastně je kontingenční tabulka:
Kontingenční tabulka se ve statistice užívá k přehledné vizualizaci vzájemného vztahu dvou statistických znaků. V tabulkových procesorech (především v nejrozšířenějším Microsoft Excel) je tak pojmenovaný jeden konkrétní nástroj na zpracování dat - ten však nemusí vyhodnocovat dva znaky, může vyhodnocovat i jeden nebo více znaků (Wikipedie)
Abych řekl pravdu ještě než jsem je objevil, počítal sem data takovou hloupou a pomalou metodou, tedy třídil jsem jednotlivé sloupce a poté součty zapisoval někam jinam atd. A dost dobře možná se moje pravidelné výpočetní rutiny dají ještě o hodně automatizovat. K čemu to používám:
  • výpočet absolutního plnění: za období / po týmech / po kampaních / za země cs, sk
  • % platební morálky
  • další kouzla adhoc pohledů: kolik kusů se prodalo v cz verzi za listopad, kolik z nich je zaplacených apod.
Výhodou práce i se vstupními daty je modifikovatelnost pohledu, když mně cokoliv zaujme v datech - jinak byste museli říkat programátorovi o úpravy, což nechcete. Záleží samozřejmě do značné míry, jak jsou vstupní data poskládaná, aby byla kontingence možná.

Pokud s nimi pracujete, dále už vás post nebude zajímat a nečtěte. Následuje jednoduchý postup v 5 krocích v LibreOffice, což míří do firmy kolegům, kteří se kontingenčních tabulek děsí :)

----------------------------------------------------------------------------------

Jednoduchý postup v 5 krocích na kontingenční tabulku v LibreOffice

1. mám následující tabulku dat: sloupce A až J, jsou to objednávky za 2 dny prodeje. Zajímá mně rychle jaký obrat uzavřeli jaké teamy a současně kolik z toho obratu je již uhrazeného.


2. všechny pole označím: plus v menu funkce Data - Kontigenční tabulka - Vytvořit


3. potvrdím "současný výběr"


4. otevře se okno, kde přetažením názvů sloupců (máme je tak označené) do jednotlivých polí určuju, kde se co bude zobrazovat. Do "Pole řádku" přetáhnu "team", do "Datová pole" pole "price" (a nechám ho jako součet). Do "Pole sloupce" pole "state" a do "Pole stránky" mohu také pole "employee".


5. výsledkem je tabulka, kterou potřebuju.



1 komentář:

Michal Hardyn řekl(a)...

Ahoj Otto, pekny clanek. Mame koukam podobnou slabost pro data. :o) Jsem rad, ze ti pomahaji networkingy, co poradame. A diky za zminku a odkaz na VV, vazime si toho! Michal