úterý 23. prosince 2014

Bilance: 5 let e-shopu stepovani.cz

Před rokem jsme bilancoval, budu i letos. Obrat za rok 2014 e-shopu Stepování.cz je 243 tis. Kč, loni byl 180 tis. Kč. Roste to - to je důležité. Hlavní výhrou roku 2014 byl celkové předání komunikace se zákazníky a vyřizování objednávek mé ženě Jiřince :-). Je prostě nejenom významně lepší a příjemnější v komunikaci, ale hlavně má na to prostor (no, i když dvě děti, z toho jedno 14 měsíců .. sám nevím jak to všechno stíhá ..).

E-shop je v kategorii ´vedlejší příjem´ naší domácnosti, který obsluhuje Jiřinka. Já osobně jsem z provozu již zcela vymizel. Když na mne někdy v roce dopadne povinnost cosi vyřídit, máme sto chutí to celé zavřít, ale přece nevyhodím ten obrat, zisk, návštěvnost a 5 let práce ..


Co se stalo v roce 2014?

Významně navyšujeme skladové zásoby, máme běžně skladem cca 50 - 70 párů bot. Jsme tím nejenom rychlejší při vyřizování objedávek, ale zejména šetříme dopravné od DHL, za které si Bloch účtuju 10 Eur a to za jakoukoliv zásilku, ať již 10 bot, nebo jen 1 boty.

Na začátku roce 2014 jsme udělali nový design e-shopu a přešli od Webnode.cz k FastCentriku, čehož nelituji, naopak. Webnode se podle rozhovoru zakladatele na Lupě chystá inovovat, ale to podle mne měl již dávno, takže nazdar hodiny - FastCentrik mi plně vyhovuje a to nejenom základní funkčností e-shopového řešení ale také možností rozšiřovat funkčnost pomocí jednotlivých modulů.

Prodáme několik desítek výukových dvd, pár stepařských parketů, ale hlavní job jede na stepařských botách. Stále jedeme e-shop z domova, na prodejnu je to stále malé. Pár zákazníků si přijde k nám domů osobně pod domluvě termínu.

V polovině roku jsme měl našlápnuto natočit s mnohem lepšími kolegy další sérii výuky stepu, ale nakonec jsem z časově-energetických důvodů z toho utekl .. a dobře jsme udělal - energie je jenom jedna a někde je hranice. Jsem taky rád, že jsem uměl něco ze svých činností ukončit a dost se mi ulevilo :)

Významné pro e-shopování se ještě v roce 2014 stalo to, že na začátku roku jsme převzal do své redakční péče web step.cz, který je obecným serverem o stepování, soutěžích, festivalech apod. Step.cz jede aktuálně platformě cms webnode.cz (na web to stačí), pyšní se více než po 1 roce nové redakce a designu aktuální návštěvností cca 2 tis. návštěv za měsíc. Potenciál step.cz pro můj e-shop není zatím naplněn, ale plánuji to .. Hodiny a hodiny psaní textů a editace webu musí být ohodnoceny :)

Mojí osobní časovou investicí je také to, že jsem se v květnu 2014 stal prezidentem Českomoravského stepařského svazu, což mne v komunitě stepařských škol více upevňuje jako prodejce tap shoes. Jsem aktivní jako spoluorganizátor stepařských akcí v ČR. Moje žena je velmi aktivní v obsluze zákazníků, kteří jsou z pražských studií a v tomto roce je viditelný její přínos.

Co dále v roce 2015?

Bylo by fajn vyrůst v obratu cca na 300 - 350 tis. / 2015. Nechci to zakřiknout, ale máme našlápnuto obout do stepek formaci 20 stepařek z jednoho pražského úspěšného studie již v lednu :-) Rád bych inovoval stepařský parket, zejména jeho neskladnost a váha je zatím potíž. Uvažujeme o rozšíření sortimentu na hůlky, klobouky, tréninkové trička. Chtěli bychom více objednávek od aktivních škol a kurzů - zamýšlíme se také nad servisem pro stepařské školy a kurzy - dojedeme na kurz s kufrem stepek a uděláme prezentačku a prodej na místě, prostě stepky přijdou za vámi. Ve fázi úvah (vlastně zatím spíše snů než úvah :-)) je rozvoj prodeje tap parketů do evropských zemí.

Větší plán?

Mám v hlavě, že totéž, co se mi povedlo s tanečním žánrem step (tedy fakt, že lidé mimo velké města, kde nejsou kurzy si výuku koupili zpracovanou na médiu) by se dalo zopakovat na podstatně žádanějších tanečních žánrech současnosti jako je street dance, disco dance apod. A pak, pokud to bude kvalitní obsah, výuka a produkce to celé kopírovat do dalších zemí - protože čím větší to bude země, tím lepší podmínky pro to, že spousta tance chtivých si koupí výuku tance, když nemá dostupný kurz a lektora. Nevím, jestli na to bude energie v nadcházejícím roce, uvidíme.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Rozšíření sortimentu o trička mi přijde jako skvělý nápad. Mohl by to být i dobrý marketingový tah. Zkusil bych trička s nějakým vtipným motivem / textem. Třeba:

Step
into
my Life

To mě jen teď zrovna napadlo.

Michal Hardyn řekl(a)...

Paradni shrnuti. Vice takovych. :) Dava mi smysl rozsireni sortimentu na dalsi tanecni obory, kdyz uz mas funkcni infrastrukturu, procesy a celkove know-how. At se dari i v dalsim roce!

Otto Kočí řekl(a)...

ad trička/

ano, uvažujeme doma o tom podobně - cílem nebude na to udělat závratné peníze, ale nabídnout stepařům možnost si koupit něco, kde se mohou vnějškově identifikovat se stepem, tedy např, obligátní:

I (love - srdce)
Tap Dance

lidi si tohle rádi koupí, myslím že to chybí na trhu ..

koupili jsme skvělý řezací plotr: http://www.forart.cz/REZACI-PLOTRY-SILHOUETTE, který skýtá velké množství vyřezávání z různých materiálů ..

Otto Kočí řekl(a)...

Michale díky :-) Rozšíření na další taneční obory už mi přijde vážný krok, který by sice nepochybně vedl k dalšímu růstu, ale znamenal by mnoho změn:

1. pokud by to byli opět boty, či oblečení - znamená to finance v řádu 100-200 tis. na první nákup na sklad - ten je vždy rizikový - jak nemáš zkušenosti, co se prodává, jaké velikosti apod. zde se nedá očekávat, že se strefíš, něco lze odvodit - zda se tomu tanci věnují více holky nebo kluci, v jaké věku cca - tedy zhruba jaká čísla a velikosti .. ale stejně - těžko říci za jak dlouho produkty prodáš, zda je nebudeš muset vyprodat bez marže .. tímhle si vklastě prošli všechny e-shopy a je to podle mne to nejcenější co vlastní (po doméně a návštěvnosti :))

2. asi větší potíž je, že je s tím spojená dost velká vstupní provozní práce na kterou nemám čas ani já, ani žena - to bych musel seknout se zaměstnáním a jít do toho .. což se časem asi stejně jednou stane, ale myslím že ještě nenazrál čas :))

3. tu infrastrukturu a know-how bych nepřeceňoval: je to dost jiné, když je objednávek 10-20 / měsíc a 50-100 / měsíc, v malé se to dá všechno plichtit :) a není potřeba větší systém .. všechno je vidět a dá se to .. pak si v jiných oborech tance než ve stepu připadám malá autorita a nemám tam takové zkušenosti .. ale kdoví ..

Je ale fakt, že mám pocit, že ostatní prodejci tanečních potřeb jsou na internetu trochu jaloví .. a že bych to dokázal mnohem lépe ..

Michal Hardyn řekl(a)...

Ahoj.
1 - osobne mam rad, kdyz clovek zacina s minimem penez. I zde si rikam, ze v pocatku nemusi mozna vse byt dokonale a dodaci lhuty budou delsi, nez ziskas data, jake velikosti a veci na sklad.

2 - prace - jj, to souhlas, to je potreba promyslet a peclive zvazit. Zacatky jsou casove masakr. :)

3 - infrasktura - jak te znam, jsem presvedceny, ze na tom budete supr. :)