pátek 20. září 2013

´Šmejdi´ jsou i na internetu

Včera odpoledne mi kolegyně přeposlala tento e-mail:

Vážená paní, vážený pane, 
dostal se ke mně Váš případ nelegálního užití fotografie na Vašich internetových stránkách, viz. příloha. Společnost XYZ zastupuje oprávněné držitele autorských práv na území České republiky, proto Vám chci navrhnout smírné řešení obchodní a ne právní cestou Vašeho problému. 
Úplně na začátku Vás požádám o doložení platné licence.  Pokud mi pošlete kopii licence v reakci na tento email, tak případ ukončím. 
Z autorského zákona č. 121/2000 Sb. máme nárok na vymáhání částky přes inkasní společnost. Cena je stanovena dle § 40, ods. 1, písm. c) autorského zákona ve výši 17 000,- Kč, což je dvojnásobek obvyklé odměny. 
V první fázi se snažíme o 2 cesty k řešení vymáhání zcizených fotografií: 
1. uhradíte naší společnosti vymáhanou částku, tedy 17 000,- Kč, my z této částky dolicencujeme zcizený snímek a 8 500,- Kč necháme jako tzv. předplatné, které budete moci využít na nákup dalších fotografií. 
2. uhradíte 8 500,- Kč a my pouze dolicencujeme snímek, tak jak byl zjištěn na Vašem webu. 
Odstranění fotografie není dostatečná náhrada. 
Věřím, že jsou námi navržená smírná řešení pro Vás přijatelná a v případě jakýchkoliv dotazů, či upřesnění mě neváhejte kontaktovat. Pokud se smírným řešením nesouhlasíte nebo mi nedáte zpětnou vazbu do 14-ti dní od doručení tohoto emailu, ozve se Vám kvůli tomuto případu inkasní firma, která má od společnosti XYZ  plnou moc jednat a bude po Vás požadovat dle autorského zákona výhradně dvojnásobek ceny obvyklé, tedy 17000,- Kč a vyřešení případu již bude zcela v její kompetenci.

Děkuji za pochopení a případnou reakci.

Reagoval jsme značně emotivně, neboť my ve firmě fotky nekrademe, ale kupujeme si je, obvykle ve fotobankách. Po prozkoumání přílohy jsem zjistil, že jeden z našich klientů použil v reklamních podkladech pro inzertní produkt v našem katalogu Hledat.cz (pravděpodobně) fotografii z uvedené fotobanky bez příslušné licence. I ona fotobanka začala svů nárok uplatňovat na nás.

Ačkoli jsme proti tomuto přístupu chráněni obchodními podmínkami, kde jasně definujeme odpovědnost za reklamní prvky objednatele jednoznačně na straně objednatele a tedy bych mohl s lehkým srdcem odpovědět a pustit to z hlavy .. zamyslel jsem se více na požadovanou částkou v e-mailu.

Pak mi došlo, že obvykle se částka za webové použití pohybuje, opravte mně pokud se mýlím, zhruba mezi 200 - 300 Kč za fotografii. Proč tedy nárokují 8 500, resp. 17 000 Kč? Odpověď najdete v titulku příspěvku ..

Aby to bylo ´dokonalé´ porovnejte cenu dané fotografie na webu s jinými běžnými (dokonce zřejmě toho samého autora):


Zatímco jiné běžné fotografie mají cenu od 50 do 600 Kč ..


Uvedená fotografie (která byla nalezena jako kradená) rázem zdražila zhruba na 21 800 Kč ..



Tento způsob podnikání považuji spíše za ´výpalné´. Chytli jsme tě milý zloději za ruku (našli jsme svoji fotku bez běžné úhrady), tak tě skásneme několikanásobně. Myslím že u soudu by to neuspělo.

Nebo máte jiné zkušenosti?

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kolega na konferenci vyuzil fotografie Prahy. Vzhledem k tomu, že je to spíše zspálený vědec, nějak mu nedošlo, že fotku v titulku krade a určitě to nedělal "naschvál". Dopadlo to tsk, ze platil.
Martin

Otto Kočí řekl(a)...

Ano - to že je spoustta fotek, videí, filmů a muziky na internetu k dispozici, ještě neznamená, že je to legální. Souhlasím. Nicméně fotobank na tomto faktu mi přijde velmi parazitující. A věřím, že u soudu by daný člověk neplatil tak velkou sumu .. ale cenu obvyklou ..

Anonymní řekl(a)...

Otázkou je, jestli by poplatky nepřevýšily navrhovanou "smířlivou" cenu. Ne každému se chce bojovat a na to oni svým způsobem útočí.
Martin

Raddo řekl(a)...

No nam sa stalo nieco podobne ale chyba bola na nasej strane kazdopadne, dana firma od nas chcela 70 eur + v dobe jednoho roku sme si mohli z fotobanky stahovat nejakych 5 fotiek.. Takze v porovnani tvoj pripad , kedy tebe mohli.. a mi co sme fakt nieco udelali.. je to teda neporovnatelne co ty smejdi ako si ich nazval si dovoluju.. 21K crazy...

Anonymní řekl(a)...

Tahle firma jsou podvodníci, tvrdí o fotkách, která se dají koupit ve fotobankách po celém světě, že jsou to jejich fotky a jde o neoprávněné užití.

Anonymní řekl(a)...

Ta cena fotky je daná hlavně licencí a nejde srovnávat cenu fotek když jedna má licenci Royalty Free a druhá Rights Managed.